top of page
  • Writer's pictureNaďa

8 TYPOV ŠTUDENTOV ARCHITEKTÚRY

Najlepšie ich rozoznáš v období ateliérového týždňa, tesne pred obhajobami, keď o seba navzájom zakopávate na chodbách, v rysovni už nedokážeš vyvetrať puch lepidla a sprejov a pri návšteve študovne z donútenia vytesňuješ zakorenenú myšlienku osobného priestoru a sadáš si, stehno na stehno, k úplne cudzím ľuďom.


Vzhľadom na množstvo času stráveného so spolužiakmi medzi múrmi fakulty je pochopiteľné, že sa, skôr - či neskôr, staneš svedkom toho najlepšieho, ale aj najhoršieho zo svojich rovesníkov. A tiež zo seba samého. Počas prvého roku štúdia najlepšie spoznáš, do ktorej kategórie patrí tvoj spolubývajúci alebo ty sám.



Technologický maniak


V jednej ruke má tablet, v druhej najnovší smartphone a najčastejšie ho vidíš pred obrazovkou nadupaného notebooku. Na izbe má dva monitory, pred ktorými trávi väčšinu času. Zatiaľ čo ty zisťuješ, ako kresliť 0.1 rotringom na duplex tak, aby si nezlomil ďalší hrot, tento maniak začal vizualizovať ešte pred tým, ako sa vôbec dostal na výšku. Ovláda 6 architektonických programov, o 3 z nich si nikdy nepočul. Zatiaľ čo sa v tvojom šuplíku suší 12 Touch fixiek, po tom, čo si dokončil poster a zabudol ich pozatvárať, on si dáva plotrovať plagát s dokonalou grafikou.



Tichý vojak


Tento typ študenta sa zvyčajne objavuje až pred koncom semestra. Na prednáškach ho nevidíš, ale nie preto, že by tam nebol. Je proste neviditeľný. Keďže býva neďaleko mesta, po cvikách sa rýchlo zbiera na stanicu, aby mu neušiel vlak. Po tom, čo príde domov, sa poctivo venuje štúdiu. Je to pravdepodobne jeden z najsnaživejších typov študentov, ale nedostatok kontaktu so spolužiakmi občas spôsobí, že vo svojich návrhoch tápa a informácie sa k nemu dostávajú neskôr.



Prokrastinátor


Aj keď môže byť prokrastinátor na prvý pohľad veľmi kreatívny, keď sa spomenie deadline, má stále dosť času. Nerozumieš, ako môže byť pri toľkých zadaniach každý druhý večer v meste a nasledujúci deň makať s opicou. Odpoveď je jednoduchá - on nemaká! Na každú otázku ohľadom zadaní odpovedá: "Musím si to ešte nechať uležať v hlave." alebo "Čakám na inšpiráciu". Popri tom čakaní stihne opekačku pod hradom, filmový večer v rysovni s vínkom v ruke či všetky série GOT. V horšom prípade sa stane, že Prokrastinátora už v ďalšom ročníku nestretneš.



Nočné zviera


Tento študent sa veľmi netrápi spánkom. Jeho obľúbená fráza je "Spánok je pre slabých!". Keď ho stretneš po prvom semestri na architektúre, nevieš odhadnúť, či je prvák alebo piatak. Nedostatok oddychu ho obral o elán, zo šatníka mu odstránil všetky farby okrem čiernej a čiernejšej čiernej, ale za to mu podaroval hlboké kruhy pod očami. Existujú dva druhy Nočných zverov - jeden maká celé noci, pretože chce využiť každú chvíľu na to, aby vyprodukoval perfektný projekt. Ten druhý je vo svojom vnútri zarytý Prokrastinátor, ktorý sa v noci, pred termínom odovzdania, pravidelne mení na Nočné zviera a doháňa zameškané.



Ten, ktorý sa stále pýta


Počas zadávania ateliérovej práce nevydrží do konca a začne sa pýtať už po úvodných troch pedagógových vetách. "Kedy to odovzdávame? Koľko strán má mať portfólio? Môžem mať portfólio vo štvorcovej forme? Čo má obsahovať rozpiska?"... Spočiatku ti to je jedno. Problém prichádza, až keď si ťa pridá na facebooku. Zrazu máš každý deň plný inbox jeho nikdy nekončiacich otázok. Vystresovaný z ateliérového týždňa, prestávaš vďaka nemu prokrastinovať za facebookom a radšej sa tváriš, že tam nie si. Ak už neostal nikto, kto by mu odpísal, začne postovať svoje otázky do spoločnej skupiny. To je chvíľa, kedy spoznáš Toho, kto sa stále pýta.



Ani čiarku na viac


Spočiatku sa snažil dokončiť každé zadanie v deň, kedy ho dostal. Pár nocí nespal, len aby všetko stihol a mal cez víkend voľno. Chcel sa zapojiť do mimoškolských aktivít, byť príkladný študent. Po prvých dvoch rokoch to vzdal. Dnes sa pýta, aké sú minimálne požiadavky na absolvovanie predmetu. Smeje sa na každom Éčku, ktoré dostane a teší sa, až konečne dokončí školu.



Košieľkár


Od zápisu do prvého ročníka až po promócie ho neuvidíš oblečeného v ničom inom, ako v košeli. V jeho rodine sa architektonické remeslo, a v lepšom prípade aj talent, predáva z generácie na generáciu. Jeho rodičia sa poznajú s mnohými pedagógmi na fakulte. Do prvého ročníka prichádza vyzbrojený cennými radami, vďaka ktorým si buduje imidž budúceho úspešného starchitecta. Na obhajobách má stále to najhrubšie portfólio a ten najväčší model. Všetci tušia, že je to zaručene budúca hviezda.




Ten, s čarovným dotykom


Nezáleží na tom, ako dlho si bol premenený na Nočné zviera a poctivo pracoval na svojom projekte, alebo o koľko cudzích stehien a lakťov si sa nechtiac obtrel v študovni počas hľadania materiálov na staviteľstvo... Vždy sa nájde aspoň jeden spolužiak, ktorý bude nakoniec ohodnotený lepšie, ako ty. Je to Ten, ktorý môže deň pred odovzdaním a bez konzultácie od základov zmeniť svoju ateliérovú prácu a dostane A, ešte aj s pochvalou. O tomto type budeme určite ešte veľa počuť.



Neviem, ako ty, ale kým som skončil školu ja, prešiel som si dokonca niekoľkými typmi - a nie práve tými lichotivými :D Napíš nám do komentárov, v ktorom z týchto typov si sa našiel/našla a vidíme sa pri ďalšom článku :)


708 views

Recent Posts

See All
bottom of page