top of page

ČO JE BRIEF, JEHO TVORBA A OBSAH +CHECKLIST

Predstavuje šikovný spôsob, ako zhromaždiť množstvo odpovedí na dôležité otázky ohľadom projektu, nad ktorým si budeš najbližších pár mesiacov lámať hlavu.


Architektonický brief svojim záberom podrobne opisuje požiadavky klienta. Je to skvelý spôsob, ako pomôcť klientovi sformulovať svoje potreby a uvedomiť si, čo vlastne od návrhu očakáva. Objavuje sa najmä v úvode procesu navrhovania. Využiješ ho vo vzdelávacom aj v profesionálnom prostredí. Študentské ateliérové práce sa často zakladajú na podkladoch reálneho projektu, do ktorého je často zahrnutý aj reálny klient.


Brief predstavuje súhrn nevyhnutných referenčných bodov, určených nielen architektovi, ale všetkým, ktorí sa podieľajú na navrhovaní a realizácii projektu. Čím viac informácií získame od klienta v počiatočných fázach návrhu, tým efektívnejší bude náš proces rozhodovania a riešenia problémov.




Typy architektonických briefov


Existujú dva hlavné typy architektonických briefov, na ktoré sa v tomto článku zameriame. Na jednej strane stojí súkromný klient, ktorý pravdepodobne hľadá architekta kvôli návrhu vlastného rodinného domu. Môže to byť niekto, kto nikdy predtým nevyužil služby architekta a má len málo alebo žiadne skúsenosti s architektonickým návrhom a procesom výstavby. Na druhej strane sa nachádza komerčný klient, ktorý je všeobecne skúsenejší a má odlišné priority ako súkromný klient. Tieto dva druhy sa od seba v mnohých ohľadoch líšia.



Tvorba a vývoj briefu


Je dôležité uvedomiť si, že brief nie je statický dokument a môže sa vyvíjať počas celého trvania projektu. Musí byť vypracovaný v spolupráci s klientom a koncovými užívateľmi, aby dokázal reagovať na zmeny a výzvy, ktoré sa vyskytnú v priebehu navrhovania. Informácie získané týmto spôsobom pomôžu naplniť nielen estetické ašpirácie klienta, ale aj funkčné požiadavky a potreby.


Pre klientov, najmä tých súkromných, môže byť obtiažne sformulovať architektonický brief. Je preto dôležité, aby sme my, odborníci, usmernili našich klientov tak, aby nám poskytli všetky potrebné informácie.

Checklist


Požiadavky na brief sa budú líšiť od projektu k projektu v závislosti od rozsahu a potreby.


Nižšie nájdete náš kontrolný zoznam otázok, ktoré sa môžete na úvod spýtať svojho klienta.



Ak si myslíte, že v našom zozname chýbajú dôležité otázky, napíšte nám svoje nápady do komentárov pod článok. Vaše nápady zverejníme. Vďaka!


280 views

Recent Posts

See All
bottom of page