top of page
  • Writer's pictureNaďa

5 TIPOV PRE NADČASOVÝ INTERIÉR

Ak máte záujem o vytvorenie moderného, nadčasového dizajnu, zabudnite na momentálne dizajnové výstrelky, či kopírovanie prvkov umeleckých slohov. Nadčasový interiér sa nevyvíja z trendov, nie je ani avantgardný, „vtipný“ či bohato zdobený. V skutočnosti je moderný dizajn, práve naopak, jednoduchý a sofistikovaný, navrhovaný so zreteľom na vysokú funkčnosť.

Predstavujem vám päť kľúčových bodov, ktoré vám umožnia vytvoriť základ pre moderný dizajn.



1. Stavte na otvorenú dispozíciu


Voľná dispozícia poskytuje možnosť plynulého prechodu vybranými časťami domu. Prepojiť môžete rôzne priestory v závislosti od zónovania interiéru. Bežná domácnosť sa skladá z dennej a nočnej zóny. Je lepšie, ak sa tieto dve časti vzájomne nekrižujú. Ak chcete zabezpečiť plynulý prechod medzi prepojenými miestnosťami, zvážte voľbu rovnakej podlahy, farebnej schémy a identických motívov alebo štýlov osvetlenia. Špeciálnu pozornosť venujte vzťahu medzi kuchyňou, jedálňou a obývacím priestorom.




2. Biela na stenách a stropoch


Biele steny a stropy vytvárajú kontinuitu v otvorených priestoroch a predstavujú akési prázdne plátno, vďaka ktorému sa môže dizajn interiéru kedykoľvek rozvíjať a meniť v čase. Existuje mnoho variantov bielej farby. Je preto dôležité vybrať si ten, ktorý najlepšie vyhovuje práve vášmu projektu a navodí v interiéri ten správny pocit.

  • odtiene chladnej bielej: v prípade, že do miestnosti preniká množstvo prirodzeného jasného svetla, sú pre jeho neutralizáciu ideálne práve chladné odtiene bielej farby. Vďaka ich sviežosti sú obľúbenou voľbou pre moderné a minimalistické štýly.


  • odtiene teplej bielej: ak chcete, aby miestnosť pôsobila útulnejšie a plánujete využiť prírodné materiály, textúry a farby, potom sú teplé odtiene pre vás to pravé.




3. Premýšľajte o výbere podlahy

Doba, kedy interiérom dominovali celoplošné koberce je dávno za nami. V modernej dobe sa obľube teší tvrdá podlaha a do popredia sa dostáva jej textúra.

  • drevo - častou a veľmi obľúbenou voľbou je dubové drevo. Jeho kresba dodáva podlahe to správne množstvo textúry a vďaka tejto univerzalite vyhovuje takmer každému interiéru. Na výber máte od svetlých dubov, ktoré sú typické pre škandinávsky štýl, až po tmavé čokoládové odtiene, ktoré zosilňujú pôvab a dodávajú interiéru hĺbku.


  • leštený betón, kameň alebo dlažba - predstavujú príjemnú alternatívu k drevu a sú špeciálne užitočné vo vlhkých oblastiach domu, akými je kuchyňa alebo kúpeľňa. Výberom šedých odtieňov týchto povrchov nemáte čo pokaziť. Tieto materiály disponujú vlastnosťami, ktoré klienti ocenia aj z pohľadu dlhodobej investície. Pri spekanej dlažbe ich poteší nízka nasiakavosť, keramické dlažby charakterizuje vysoká tepelná vodivosť a glazované povrchy disponujú vysokou odolnosťou proti opotrebeniu.


  • koberec - okrem vytvorenia príjemnej pochôdznej vrstvy vám koberce, najmä v prípade veľkometrážnych miestností, môžu pomôcť s akustikou a zadenifovaním jednotlivých zón. V bytovom dizajne fungujú veľmi dobre v spálni či v detskej izbe. Nezabúdajte však na to, že nadčasovosť je o kvalite, nie o kvantite.



4. Kov a prírodné materiály


Od nehrdzavejúcej ocele a chrómu, až po meď a ružové zlato sú kovové povrchové úpravy doživotne príťažlivé. Ideálne využitie predstavujú kovové akcenty na osvetlení, príslušenstve, vázach a ďalších menších doplnkoch.

S pribúdajúcimi trendmi sa vo svete interiérového dizajnu opakovane vraciame k prírodným materiálom. Prvky akými sú napríklad dubový nábytok, exponované trámy či žulová kuchynská doska môžu pomôcť vytvoriť vzhľad, ktorý je rovnako krásny ako funkčný a je oveľa menej pravdepodobné, že by vyšiel z módy.




5. Voľte čisté a jednoduché línie


Zamyslite sa nad tým, aké veľké alebo malé sú miestnosti, ktoré navrhujete. V dobre vyváženom interiéri sa nachádza nábytok, ktorý nie je natoľko veľký, aby miestnosť zahltil, ale ani príliš malý, aby sa v nej stratil.

V modernom interiéri nesmie absentovať priestor pre pohyb a dýchanie. Nadčasové interiéry sú prispôsobené ľudskej mierke a neraz sú aj dokonalo proporcionálne. Svietidlá a kovania sú obvykle racionalizované, aby umožnili zariaďovacím predmetom dostať sa do centra pozornosti. Pre vytvorenie modernej domácnosti musíte nájsť balans medzi vyplnením priestorov a ponechaním voľnej plochy.

Keď týchto päť kľúčových bodov skombinujete s vašim sebe vlastným štýlom, je pravdepodobné, že úspešne vytvoríte nadčasový dizajn.

1,209 views

Recent Posts

See All
bottom of page