top of page

NAJPOPULÁRNEJŠIE ŠTÝLY INTERIÉROVÉHO DIZAJNU ZA ROK 2020

Rok 2O2O sa blíži ku koncu a žiada si rekapituláciu. Pozrime sa spoločne na to, aké štýly interiérového dizajnu patrili medzi najobľúbenejšie a svoju popularitu si vďaka nadčasovosti pravdepodobne udržia aj v nasledujúcej dekáde.



Mestský štýl


Čaro interiéru v mestskom štýle spočíva v prvkoch a motívoch, ktoré doň vnášajú drsnú atmosféru mestského sveta. Nebojí sa experimentovať s neobvyklými materiálmi a farbami. Tento štýl interiéru si vyberá také motívy, aby dospel k osobitému a často bohémskemu vzhľadu.


Mestský štýl často využíva priemyselné komponenty a obnažené potrubia. Tieto prvky sú však kombinované v jasných a otvorených priestoroch svetlých farieb. Čisté povrchové úpravy dodávajú priestoru nádych elegancie. Mestský interiér obvykle prichádza s poriadnou dávkou umeleckého pôžitku.


zdroj autor: Abrama architekti, foto: Pavel Kudiváni


Moderný statok

Patrí medzi najobľúbenejšie štýly v oblasti moderného interiérového dizajnu v Európe, Severnej Amerike a ďalších častiach sveta, ovplyvnených európskou kultúrou.


Kľúčové vlastnosti tohto štýlu sú založené na nostalgickom šarme útulných farmárskych domčekov v idylickej prírode západnej a severnej Európy. Interiéru vládne upokojujúci nádych minulosti interpretovaný tradičným dekorom a prírodnými materiálmi, ktoré prispievajú k jeho pôvabnému rustikálnemu vzhľadu.


Priestor vyzerá udržiavane a prehľadne, ale zároveň útulne a funkčne. Tóny sú jemné a neutrálne a dekorácie sú vyváženou kombináciou vintage a súčasných módnych trendov v interiéri.


zdroj autor: 3+1 architekti, foto: Pavel Plánička



Minimalistický štýl


Obľúbený a nesmrteľný minimalizmus, inšpirovaný tradičným japonským dizajnom a zenovou filozofiou, nám v duchu umeleckého hnutia 60. a 70. rokov ponúka dizajn, ktorý sa spolieha na efektivitu a jednoduchosť.


Až puritánsky zbavuje jednotlivé prvky ozdobnosti, uprednostňuje skryté úložné systémy a starostlivo premyslené detaily. Riešenia jednotlivých priestorov pôsobia elegantne, vzdušne a čisto, neobsahujú rušivé motívy.


Definujú ho tlmené farby v prírodných tónoch, zladené línie a množstvo prirodzeného svetla, čo zaručí, že interiér v minimalistickom štýle bude pôsobiť odľahčene a zároveň dynamicky.


inaas minimalistická obývacia izba pbývačka interiérový dizajn interiér dizajnéri

zdroj autor: InaAs interior design



Boho štýl


Boho sa spája so slobodomyseľnými ľuďmi, ktorí vyjadrujú svoju osobnú nekonvenčnú filozofiu života. Ich kreatívna individualita sa prejavuje aj v interiéroch ich domovov.


Tieto interiéry sú také jedinečné, bujné a živé, že priniesli veľmi špecifický dizajnový štýl, známy ako "boho" alebo "boho-chic". Vyznačujú sa jedinečným a prekvapivo štýlovým a veselým mišmašom z predmetov, doplnkov a farieb, ktoré na prvý pohľad vôbec nesúvisia, ani z hľadiska farebnosti či dizajnu.


Priestor je rušný, bohatý počtom predmetov, ale aj tvarmi a formami. Nábytok tvorí zaujímavá kombinácia moderných, starých, dokonca aj opotrebovaných kusov. Typické je využitie množstva tkanín, rastlín a iných prírodnín.




Škandinávsky štýl


Škandinávsky štýl predstavuje krok smerom k jednoduchosti, funkčnosti a efektívnosti, kladie však tiež dôraz na cenovú dostupnosť. Škandinávsky dizajn prináša rovnováhu medzi efektivitou minimalizmu a srdečnou osobitosťou obyvateľov bytu.


Tento štýl sa vyznačuje využitím prírodných materiálov, jemných geometrických ornamentov a čistých detailov. Farebnú paletu tvorí kombinácia bielej a čiernej so šedými a modrými odtieňmi alebo občasným farebným akcentom. Línie v škandinávskych interiéroch sú zaoblenejšie, čo spolu s prírodnými textúrami vytvára útulnú atmosféru aj pri tých najmenších dispozíciách.


zdroj autor: Matej Balážik architekti



Moderný štýl

Vznikol v druhej polovici 20. storočia a nabral na obrátkach po druhej svetovej vojne. Vďaka vplyvu medzinárodného hnutia Bauhaus je tento typ interiérového dizajnu charakteristický živým použitím farieb, sviežimi líniami a interaktívnymi dialógmi s prírodou a exteriérom.


Pozornosť sa upriamuje na posilnenie medziľudských vzťahov, dominujú mu preto veľkorysé a otvorené miestnosti s dôrazom na spoločné priestory. Paletu farieb zvyčajne reprezentujú odtiene oranžovej, žltej, zelenej a hnedej, hoci akcenty nie sú neobvyklé. V týchto interiéroch môžete nájsť dizajnové kúsky od svetových dizajnérov ako Mies van der Rohe alebo Le Corbusier.


zdroj autor: Da Vinci Lifestyle



Industriálny štýl


Industriálne interiéry očastokrát vznikajú transformáciou budov pre výrobu na obytné jednotky. Nosníky, stĺpy, rúry, potrubia a príruby sa kladú do popredia, aby sa zdôraznila myšlienka „stroja na bývanie“.


Na rozdiel od mnohých iných odnoží moderného hnutia sa interiéry v industiálnom štýle nevyhýbajú drsnosti a pravdivosti surových materiálov a zahŕňajú opotrebované, recyklované a zachránené kusy nábytku. Interiéry sa často držia teplých, neutrálnych farieb, akými je šedá a hnedá v kombinácii so železom alebo oceľou, pohľadovým betónom a režným murivom, ktoré ich dokonale dopĺňa.


zdroj autor: Matej Balážik architekti



Vidiecky štýl


Pri navrhovaní interiérov vo vidieckom štýle je kľúčová útulnosť. V týchto interiéroch nájdeme drevo, keramiku a množstvo organických materiálov. Populárne sú teplé tlmené farby a vzorované textílie, rovnako ako steny s tapetami alebo obkladmi.


Vidiecky štýl je veľmi pestrý a obsahuje množstvo prvkov, ktoré vytvárajú teplo, plynulosť a rovnováhu. Pri zariaďovaní v tomto štýle nešetrite doplnkami, textíliami a sviečkami. Svoje miesto tu nájdu aj vintage klenoty vlastné každej rodine, ktorá interiér obýva.


zdroj Secret Garden Collection

3,900 views

Recent Posts

See All
bottom of page