ADMINISTRATÍVNA BUDOVA ABW

RB Architects, LANG BENEDEK ASSOCIATED ARCHITECTS

Autori: RB Architects, LANG BENEDEK ASSOCIATED ARCHITECTS I Fotografie: Welinna I Plocha: 550 m² I Kráľová pri Senci, Slovensko I 2019

V Kráľovej pri Senci vyrástla v roku 2019 energeticky efektívna budova, ktorou sa môže právom pýšiť spoločnosť Austria Beton Werk (ABW) . O toto dielo sa postarali architekti Baranyai, Benedek a spol.


Objekt, slúžiaci ako sídlo spoločnosti, je zasadený v centre závodu na výrobu betónových prvkov, priamo medzi výrobou a vzorkovňou. Elegantná stavba trojuholníkového pôdorysu pôsobí vďaka presklenej fasáde prízemia a šikmým oceľovým stĺpom odľahčene. Kancelársky trakt na poschodí je orientovaný do centrálneho átria, ktoré zabezpečuje príjemné presvetlenie vnútorných priestorov.


Koncept je postavený na troch hlavných pilieroch:

1. Centrálne zelené átrium prepája vnútorné priestory, ktoré sú vďaka nemu osvetlené zo všetkých strán. To poskytuje nadštandardný prehľad o dianí v areáli závodu.

2. Dosiahnutie transparentnosti a prehľadnosti dispozície z pohľadu zamestnancov i zákazníkov.

3. Striktné dodržiavanie ekologických zásad pasívneho štandardu.


Materiálovému riešeniu dominujú monochromatické povrchy: pohľadový betón na stenách, sklo a tmavým náterom zjednotená oceľ. Biela akustická omietka a sivá kaučuková podlaha nechávajú vyniknúť na mieru vyhotovenému nábytku zo svetlej preglejky. Autorom sa vďaka tejto nadčasovej kombinácii materiálov podarilo vytvoriť decentný a zároveň svieži súčasný interiér.


" Dôsledný prístup pri návrhu a realizácii stavby, zahŕňal okrem pasívnych opatrení aj využitie pokročilých technológií. Podlahové vykurovanie s nízkym tepelným spádom je napojené na tepelné čerpadlo typu voda-voda. Ako zdroj tepla / chladu slúžia studne, z primárnej sa čerpá aj úžitková voda. Okrem podlahového kúrenia stavba využíva veľkoplošné stropné chladenie, ťaží tak z aktivácie ťažkého betónového jadra. O priebežnú výmenu vzduchu v interiéri sa stará vetranie vo forme rekuperácie. Strecha je pokrytá extenzívnou vegetačnou vrstvou a zmierňuje nepriaznivé klimatické vplyvy."


RB Architects, LANG BENEDEK ASSOCIATED ARCHITECTS)


886 views

Recent Posts

See All