APARTMÁN 1903

Kilo / Honč

Autori: Kilo / Honč I Fotografie: Matej Hakár I Plocha: 119,5 m² I Trnava, Slovensko I 2021

Určite existuje mnoho spôsobov, akými je možné uchopiť rekonštrukciu viac ako storočného apartmánu v centre historickej Trnavy. Architektonické duo Kilo / Honč so svojim tímom premenili starý byt na flexibilný a otvorený domov pre mladú rodinu s príznačným názvom Apartmán 1903.


Architekti zvolili odvážny a netradičný prístup k zmene dispozície. Odstránili nepotrebné priečky a v duchu otvorenia dispozície vymedzili priestory presklenými priečkami s oceľovým rámom. Hlavnou myšlienkou návrhu je vytvorenie vzdušnej dispozície a presvetlených objemov s rodinnou atmosférou. Tento prístup umožnil intenzívny vizuálny kontakt jednotlivých priestorov, pričom tlmené šedé závesy poskytnú v prípade potreby obyvateľom bytu dostatok intimity.


Po vstupe do apartmánu, padne prvý pohľad na priestrannú jedáleň s atypicky tvarovaným jedálenským stolom. Stôl v tvare U podporuje koncept uvoľnenia a zábavy, no zároveň poskytuje flexibilitu rozrastajúcej sa mladej rodine. Do tohto priestoru odvážne "vykukuje" nenápadná úzka kuchyňa. Naľavo od vstupu nájdete staré dvere, citlivo vsadené do priehľadnej priečky. Nimi sa dostanete do detskej izby/herne.


Dispozíciu bytu diagonálne pretína dominantná presklená stena, ktorá pri vstupe vymedzuje kúpeľňu a plynule prechádza do druhej časti apartmánu, kde oddeľuje dennú miestnosť od hlavnej spálne. Táto úprava poskytla dostatok priestoru pre klavír a zelenú záhradu. Šedá sedačka je umiestnená centrálne na podlahe herringbone a za závesmi rovnakej farby sa schováva premietacie plátno a úložné priestory.


Zvolený nábytok vyvoláva pocit útulnej atmosféry a zároveň zdôrazňuje myšlienku prispôsobivosti - namiesto striktného vymedzenia každého priestoru vopred určenou funkciou. Zvolená dispozícia poskytuje najmä priestor pre zážitky, nezahltený zbytočným mobiliárom.


( © Kilo / Honč)


1,205 views

Recent Posts

See All