top of page

DOM V

Martin Skoček

Autori: Martin Skoček I Fotografie: Matej Hakár I Plocha: 185 m² I Bratislava, Slovensko I 2019

Ak sa stretne talentovaný architekt a klient s otvorenou mysľou a vkusom, vznikne umelecké dielo. To je prípad víkendového domu vo Vajnoroch, ktorý architekt Skoček navrhol pre mladú rodinu.


Snaha o záchranu pôvodnej stavby, ktorá stála na tomto mieste, bola márna kvôli narušenej statike. Investor a architekt však našli spôsob, akým ekologicky využiť materiál z pôvodného domu. Rozobraté režné murivo sa stalo hlavným hrdinom príbehu o Dome V.


Sedlová strecha, fasáda a pozdĺžna hmota domu odkazujú na tradičnú vidiecku zástavbu, typickú pre okrajové územie tejto časti Bratislavy. Pôdorysné usporiadanie stavby je inšpirované trojdielnym slovenským domom. Ústredným priestorom je tzv. pitvor – predsieň tradičného domu orientovaná do záhrady, ktorá pôvodne slúžila ako ochrana domu pred nepriaznivými vplyvmi počasia.


Rafinované riešenie krovu predstavuje najvýraznejší prvok tejto realizácie. Umožnilo presvetliť interiér východným svetlom skrz svetlíky a zároveň nenarušiť súvislú hmotu strechy viditeľnú zo záhrady.



3,138 views

Recent Posts

See All
bottom of page