top of page

KOMBINOVANIE FARIEB POMOCOU FAREBNÉHO KRUHU

Farba je jedným z najsubjektívnejších a najdôležitejších prvkov dizajnu. Vytvorenie farebnej schémy pre Váš projekt sa môže javiť ako skľučujúca úloha, hlavne ak na vzorkovnici nájdete stovky krásnych farieb. Pochopenie základov teórie farieb Vám môže výrazne uľahčiť prácu a pomôcť nájsť tú pravú kombináciu.


Ak sa chcete ponoriť do vytvárania farebných schém, potom bude Vaším najlepším spojencom malé, lacné farebné koliesko. Farby, ktoré na ňom nájdete, môžeme rozdeliť na tri hlavné skupiny:


  • Primárne farby : červená, modrá a žltá. Sú to základné farby a ich kombináciou dokážeme vytvoriť všetky ostatné farby.

  • Sekundárne farby : vznikajú kombináciou dvoch primárnych farieb. Medzi tieto farby radíme oranžovú (žltá + červená), zelenú (modrá + žltá) a fialovú (červená + modrá)

  • Terciárne farby : sú tvorené zmiešaním jednej primárnej a jednej sekundárnej farby.



Kruh farieb


Farebný kruh považujeme za základnú pomôcku pre kombinovanie farieb. Prvý diagram navrhol Sir Isaac Newton v roku 1666. Kruh je navrhnutý tak, aby prakticky všetky farby, ktoré z neho vyberiete, vyzerali spolu dobre. Je možné ho rozdeliť na teplé a studené farby.



Typy farebných schém


Na vytvorenie dokonalo pôsobiacej farebnej schémy síce nepotrebujete rozsiahle vzdelanie v oblasti farieb, ale mali by ste niečo málo tušiť o vzťahoch medzi jednotlivými farbami. Vytvorenie farebnej schémy založenej na týchto vzťahoch bude pôsobiť oveľa harmonickejšie ako schéma vytvorená bez akéhokoľvek plánovania.



Monochromatická farebná schéma


Toto je farebná schéma, ktorá vzniká použitím iba jednej farby. Použitím variácií rôznej sýtosti tejto farby môžete ľahko vytvoriť štýlovú schému, ktorá vyzerá profesionálne.




Komplementárna farebná schéma

Táto farebná schéma obsahuje farby, ktoré sa nachádzajú na kruhu v protiľahlých polohách. Vysoký kontrast zvolených farieb vytvára žiarivý vzhľad, najmä keď sa použijú pri plnej sýtosti. Túto farebnú schému musíte zvoliť tak, aby nebola nepríjemná. Keďže sa farby nachádzajú na kruhu oproti sebe, bude táto schéma prirodzene obsahovať teplú a studenú farbu.




Analogická farebná schéma

Analogická schéma využíva tri farby, ktoré sa na kruhu farieb nachádzajú vedľa seba. Tento typ schémy môže pôsobiť veľmi uvoľňujúco a harmonicky. Analogické farebné schémy sa často vyskytujú v prírode a sú na pohľad veľmi príjemné.




Triadická farebná schéma

Táto schéma využíva tri farby, ktoré sú rovnomerne rozmiestnené okolo farebného kruhu. Tieto schémy bývajú živé, aj keď použijete bledé alebo nie príliš sýte odtiene. Ak chcete, aby boli farby v harmónii, mali by ste ich starostlivo vyvážiť - nechajte jednu farbu dominovať a ďalšie dve zvoľte jemnejšie.




Tetradická farebná schéma

Tetradická schéma využíva dve sady doplnkových (komplementárnych) farieb. Pracovať so štyrmi farbami môže byť náročnejšie, avšak ak zvolíte ako dominantnú iba jednu z týchto farieb, môže sa Vám podariť túto schému harmonizovať. Ďalším spôsobom, ako vytvoriť príjemnú tetradickú schému, je použitie tlmených tónov všetkých štyroch farieb.



Štvorcová farebná schéma

Štvorcová farebná schéma je podobná tetradickej, akurát v tomto prípade sú všetky štyri farby rovnomerne rozmiestnené okolo farebného kruhu. Štvorcové farebné schémy fungujú najlepšie, ak necháte dominovať iba jednu farbu. Tiež by ste mali vo svojom dizajne venovať pozornosť rovnováhe medzi teplými a studenými farbami.



Rada na záver: pri výbere farieb sa snažte pracovať s maximálne 3-4 farbami. Nebojte sa komplementárnych farieb, ktoré ležia oproti sebe vo farebnom spektre. Experimentujte a nájdite svoju dokonalú kombináciu.

4,167 views

Recent Posts

See All
bottom of page