O pracovnom trojuholníku ste už možno počuli. Tento systém organizácie kuchyne bol mnoho rokov alfou a omegou ich správneho navrhovania. S postupne zväčšujúcimi sa kuchyňami sa stáva, že ho v niektorých návrhoch už nenájdete. Ale je to správne?
Na úvod si vysvetlíme, na čo vlastne, ten večne spomínaný pracovný trojuholník, slúži. Správny dizajn a rozloženie pracovného trojuholníka Vám ušetrí čas a úsilie pri varení. V skratke - nenabeháte sa. Vhodná organizácia pracovných plôch a spotrebičov zaručí, že nebudete mať iba krásnu, ale aj funkčnú kuchyňu.
Správne uplatnenie pracovného trojuholníka
Podstata pracovného trojuholníka spočíva v pomyselnom prepojení troch základných "vrcholov" kuchyne: chladničky (1), drezu (2) a varnej dosky (3). Pri pohybe po kuchynskej linke, majú tieto tri zóny nasledovať v poradí 1-2-3 alebo 3-2-1 a mali by byť oddelené dostatočne veľkou pracovnou plochou. Ak bude v kuchyni primárne variť pravák, zóny sa nachádzajú v smere hodinových ručičiek (1-2-3), ak varí ľavák, umiestnime ich proti smeru (3-2-1).
Rôzne typy kuchýň, čo s tým?
V praxi sa stretávame s množstvom rôznych druhov kuchýň, ktoré majú okrem dizajnu aj rozlišné pôdorysné usporiadanie. Výsledný tvar trojuholníka bude prispôsobený konkrétnemu rozmiestneniu Vašej kuchyne:
Jednoradová kuchyňa
Zachovajte umiestnenie zón v poradí 1-2-3 alebo 3-2-1.
Medzi jednotlivé zóny situujte pracovnú plochu, optimálne v dĺžke 1 200 mm.
Dĺžka pracovnej plochy by nemala klesnúť pod 700 mm.
Dvojradová kuchyňa
Používa sa v užších priestoroch s bočným oknom.
Poskytuje dostatok priestoru na správne radenie zón aj úložných priestorov.
Je potrebné dodržať vzdialenosť 1200 mm medzi protiľahlými líniami skriniek tak, aby bolo možné otvoriť protiľahlé skrinky a zásuvky.
Kuchyňa v tvare L
Je veľmi praktická, uvoľňuje priestor jedného rohu na umiestnenie jedálenského stola.
Dĺžka pracovnej plochy nesmie klesnúť pod 700 mm.
Strany trojuholníka medzi chladničkou, varnou doskou a drezom by mali mať od 900 do 2700 mm. Súčet troch dĺžok sa odporúča medzi 3660 mm a 7930 mm. Ak je súčet väčší, je vhodnejšie použiť ostrov.
Kuchyňa v tvare U
Pôsobí útulne, varenie je pohodlné, presun medzi jednotlivými zónami je krátky, prvky sú blízko seba.
Je potrebné dodržať vzdialenosť 1200 mm medzi jednotlivými protiľahlými líniami skriniek. Vzdialenosť viac ako 1400-1450 mm naopak spôsobuje znásobovanie pohybov.
Kuchyňa v tvare G
Podobá sa kuchyni s ostrovom. Platia tu rovnaké pravidlá v zariaďovaní, zároveň tu vzniká ďalší ďalšie miesto na pracovnú plochu, odkladací priestor, prípadne miesto na konzumáciu.
Výhodou je možnosť plynulého presunu medzi jednotlivými zónami. Z miest, kde skladujeme potraviny a riady sa dostaneme do sektoru na umývanie a ďalšiu prípravu jedla až k zóne s rúrou a mikrovlnnou rúrou.
Kuchyňa s ostrovom
Je potrebné dobre si rozmyslieť, akej funkcii bude slúžiť ostrov.
Vhodné je, ak slúži ako pracovná a odkladacia plocha, prípade slúži na konzumáciu jedál.
Nevhodné je umiestnenie varného panelu – môže to byť nebezpečné pri prenášaní horúcich hrncov k umývadlu na opačnej strane.
Ostrov je vhodný do väčších priestorov s odstupom 1200 mm od ostatných pracovných plôch (v prípade, že sa v priestore pohybuje iba jedna osoba, povolených je 900 mm)
Stretávame sa s argumentmi, že v dnešných moderných kuchyniach sa mieša mnoho rôznych zón, a teda pracovnému trojuholníku už netreba venovať takú pozornosť. Je pravdou, že výmera kuchýň sa oproti minulosti výrazne zväčšila. Vieme si dovoliť venovať samostatnú zónu pre barové sedenie a konzumáciu nápojov, kávovar, kreatívnu zónu pre deti a podobne.
Podstata kuchyne však ostáva nezmenená - ide najmä o varenie. Praktická stránka kuchyne sa ukáže pri prvej príprave obeda. Nezanedbajte preto tieto jednoduché pravidlá usporiadania spotrebičov a užite si dokonalú kuchyňu po dlhé roky.
Comments