top of page

7 KROKOV K VYSNÍVANEJ KUCHYNI

Pustiť sa do realizácie kuchyne je veľký krok, na ktorý je rozumné sa vopred poriadne pripraviť. Od kuchyne očakávame, že nám bude slúžiť dlhé roky a splní všetky naše potreby a priania - keďže, povedzme si pravdu, nie je to najlacnejšia záležitosť.


Spočiatku predstavovala skrytú oddelenú pracovnú miestnosť. Dnes je trendom prepájať kuchyňu s dennou zónou bytu alebo domu a vďaka barovému sedeniu či prisadenému jedálenskému stolu ju začleniť do aktívneho spoločenského života rodiny. Správne rozvrhnutie kuchyne a dostatok úložných priestorov nestačí. Musí predstavovať štýlový prvok, ktorý harmonicky funguje a zároveň štýlovo ladí so zvyškom interiéru.


V tomto článku prevedieme laikov i začínajúcich interiérových dizajnérov všetkými fázami plánovania kuchyne - od hľadania najvhodnejšieho štýlu, cez tvorbu dispozície, až po výber materiálov.



1. Analyzujte svoje potreby


Na úvod je potrebné vypracovať zoznam toho, čo momentálne vo svojej kuchyni máte a porovnať ho s tým, čo (ne)budete v budúcnosti potrebovať. V prípade dizajnérov je dôležité absolvovať rozhovor s klientom, počas ktorého zistíte, aké sú jeho nároky na spotrebiče, úložné priestory a kuchynské doplnky.


Popremýšľajte, aké usporiadanie kuchyne Vám doteraz najviac vyhovovalo? Chcete kuchynský ostrov, drvičku odpadu či americkú chladničku? Je potrebné prepojiť kuchyňu s obývacou izbou? Využite možnosť preskúmať v online priestore rôzne vymoženosti vo svete spotrebičov. Tento krok nevynechajte ani vtedy, ak sa napokon rozhodnete projekt zveriť pod záštitu kuchynského štúdia. Najlepšie je venovať sa tomu ešte pred tým, než štúdio navštívite.



2. Dispozícia kuchyne - pracovný trojuholník


Usporiadanie kuchyne by malo byť navrhnuté tak, aby dokonale zodpovedalo vášmu životnému štýlu. Vzťahy, na ktoré by ste sa mali zamerať sú:

  • vzťah kuchyne k jedálenskému stolu / barovému pultu

  • vzťah kuchyne k obývacej izbe a ďalším zónam spoločenskej časti

  • pracovný trojuholník


Vytvorenie fungujúceho pracovného trojuholníka je alfou a omegou navrhovania kuchýň. Tento pojem v sebe skrýva logickú postupnosť priestorov na skladovanie potravín, prípravu jedla a varenie. Viac si o ňom môžete prečítať tu.


Rozlišujeme viacero typologických druhov kuchýň. Výber správneho typu vyplýva z dimenzií, ktoré nám dispozícia ponúka, ale nemenej dôležitý je aj životný štýl a zvyky budúcich užívateľov.

3. Vypracujte si pôdorys


Pri navrhovaní kuchyne je dôležité pochopiť priestor, s ktorým pracujete. Požiadajte kuchynské štúdio, architekta alebo interiérového dizajnéra, aby vám zameral a zakreslil kuchyňu, o ktorej uvažujete.


Ak sa chcete do tejto úlohy vrhnúť sami, stačí Vám milimetrový papier či voľne dostupný 2D softvér. Začnite zakreslením existujúcich stien, okien a dverí. Najdôležitejšie je pracovať so správnymi rozmermi a zachovať mierku. Veľkosť jednotlivých modulov kuchynskej linky bude typová: 600 x 400 mm, 600 x 600 mm alebo 600 x 800 mm.


Keď pred sebou uvidíte na papieri, s akou veľkou miestnosťou pracujete, môžete začať plánovať, ako ju čo najlepšie využiť. Nezabúdajte na rozmiestnenie spotrebičov v zmysle pracovného trojuholníka.



4. Dizajn kuchyne


Chcete, aby kuchyňa komplementovala so štýlom zvyšku domu, alebo chcete vytvoriť zámerný kontrast? Použijete farbu alebo vnesiete do miestnosti novú textúru a materiály? Urobte si rešerš a zozbierajte inšpirácie kuchýň, ktoré nájdete na internete. Pri navrhovaní Vám pomôže mať všetky nápady pokope a vedieť sa k nim stále vrátiť.


Tip dizajnéra: "Ak chcete, aby kuchyňa ladila so zvyškom priestoru, využite farby a tvary, ktoré sa už niekde v interiéri nachádzajú. Zachovajte jednotný odtieň povrchov stien a podlahy. Aby priestor pôsobil jednotne, neoddeľujte kuchyňu stenami, paravánmi, či inými vertikálnymi prvkami."


Farba bude prvá vec, ktorú si niekto všimne na Vašej kuchyni. Ako najobľúbenejšie už roky pretrvávajú biela a krémová, sivobiela či bledosivá. Tieto farby v kombinácii s drevom predstavujú nadčasové riešenie, ktoré bude pôsobiť čisto a elegantne aj o 20 rokov. Biela a šedá Vám ponúka viac možností, pokiaľ ide o výber dekorácií - od kuchynských obkladov, cez zásteny a doplnky.



5. Materiály


Keď si ujasníte celkový dizajn, rozmiestnenie a farebnosť kuchyne, môžete začať vyberať konkrétne materiály pracovnej dosky, dvierok, poprípade typy obkladov a zásten. Mnohokrát sa stane, že klient pristúpi na menej kvalitné riešenia kvôli obmedzenému rozpočtu. V tomto prípade odporúčame oželieť drahé kovania a radšej investovať vyššiu čiastku do kvalitnej pracovnej dosky. Je samozrejmé, že čím kvalitnejšie materiály si vyberiete, tým dlhšie Vám Vaša kuchyňa vydrží.



Materiály pre pracovnú dosku:


  • Masívne drevo

Interiér sa vďaka nemu stane razom útulnejším. Pôsobí teplo a je príjemné na dotyk. Vyžaduje si však pravidelnú starostlivosť, olejovanie a brúsenie. Časom naberie patinu a jemne zmení odtieň. Pri masívnom dreve sa vyvarujte používaniu chemikálií.


  • Laminát

Tento typ pracovnej dosky je nenáročný na údržbu. Nevýhodou je, že v prípade poškodenia a povrch nedá lokálne opraviť. Štandardné laminátové pracovné dosky sa totiž vyrábajú z nosnej drevotrieskovej dosky, potiahnutej dekoratívnym laminátom. Hrúbka dosky sa pohybuje medzi 36 do 100 mm. Výhodou je veľký výber dekorov a nízka cena.


  • Kompozit

Kompozitný materiál vzniká kombináciou dvoch alebo viacerých látok, ktoré svojim skombinovaním získajú nové či vylepšené vlastnosti. V prípade, že máte záujem o odolnú dosku bez špár, poprípade potrebujete pracovnú dosku v atypickom tvare, zvoľte dosky z technického alebo umelého kameňa. Klienti často siahajú po značke Silgranit, Corian či Technistone a Quartz. Nevýhodou je vysoká cena tohto riešenia.


  • Prírodný kameň

Medzi najobľúbenejšie prírodné kamene patrí mramor, žula a kremeň. Výhodou takýchto pracovných dosiek je ich odolnosť, pevnosť a tepluvzdornosť. Kameň je známy svojou poréznosťou. Vyhnite sa preto všetkým typom kyselín - napr. citrónu či octu. Takýto typ dosky čistite obyčajnou vodou s trochou mydla. Kamenné dosky sa náročnejšie inštalujú a je nutné ich pravidelne impregnovať.


  • Betón

Betónové pracovné dosky predstavujú originálne a pritom relatívne lacné riešenie pre náročného klienta. Okrem zaujímavého vzhľadu, ktorý betón ponúka, je tiež vysoko odolný voči teplu, chemikáliám a vode a je recyklovateľný. Jednoducho sa udržiava a výrobca dokáže pomerne ľahko opraviť lokálne poškodenie. Pomocou prísad sa dá pigmentovať do rôznych odtieňov. Betónová pracovná doska má však vysokú hmotnosť a preto potrebuje pevný základ.


  • Keramika

Najväčšiu tepelnú odolnosť spomedzi všetkých typov dosiek má práve keramická doska. Tento hygienický a prirodzene nenasiakavý povrch netreba nijako špeciálne upravovať chemikáliami a preto je vhodný na priamy kontakt s potravinami. Pozor na krájanie priamo na doske! Keramickým nožom zničíte dosku aj samotný nôž! Materiál je krehký a môžete ho ľahko poškodiť tupým nárazom či krájaním. Nevýhodou je tiež vysoká cena.


  • Nehrdzavejúca oceľ

Klient, ktorý ma záujem o profesionálne vyzerajúcu a vysoko odolnú kuchyňu, nech siahne po nerezovom povrchu. Dosky z ocele sa ľahko udržiavajú, sú prirodzene antibakteriálne, pevné, vodotesné a odolné proti teplu a kyselinám. Pripravte sa však na všadeprítomné odtlačky prstov, stopy po kvapôčkach vody a škrabance. Riešenie môže predstavovať výber matnejšieho typu.



6. Vyberte tie najlepšie kuchynské obklady a podlahy


Podlahy a povrchy stien v priestoroch kuchyne musia byť nadštandardne odolné, či už kvôli prítomnosti vody, pary, tepla alebo voči manuálnemu poškodeniu. Platí, že svetlá podlaha pôsobí chladnejšie, no opticky priestor zväčšuje. Tmavá podlaha naopak, priestor opticky zmenší, avšak pôsobí útulnejšie.


Materiály vhodné pre podlahy v kuchyni:

  • Dlažby - pevnosť, vysoká vodeodolnosť, dlhá životnosť.

  • Liata podlaha - odolná voči vode a chemikáliám, jednoduchá na údržbu, jednoliata bez škár, zvláda vysoké zaťaženie.

  • Marmoleum - dlhá životnosť, vysoká mechanická odolnosť, možnosť vkladania obrazcov a vzorov, rozmanitá farebná škála, prírodný materiál.

  • Drevo - prírodný materiál, dobré tepelné vlastnosti, schopnosť regulovať vlhkosť, dlhá životnosť, možnosť renovácie pri lokálnom poškodení.

  • Vinyl - mechanická odolnosť, pružnosť, príjemné na dotyk, odolná voči vode, ľahká údržba, cenová dostupnosť.

  • Laminátová podlaha s vodovzdornou úpravou - dobrá mechanická odolnosť, stálofarebnosť, široká škála dekorov, rýchla pokládka, ľahká údržba.



7. Osvetlenie


Kuchyňa patrí medzi priestory, ktoré majú vysoké nároky na kvalitné osvetlenie. V tejto miestnosti Vám nebude stačiť stropné osvetlenie, musíte dostatočne nasvietiť tiež pracovné dosky.


Hlavné stropné osvetlenie:

Malo by výrazne osvetliť celú miestnosť, mimo miest, ktoré vyžadujú osvetlenie navyše. Technické normy určujú, že v kuchyni by malo byť okolo 300 luxov (300 lúmenov/m2).


Osvetlenie kuchynskej linky:

Malo by osvetliť najmä miesta, kde sa v kuchyni "pracuje". Ide predovšetkým o krájanie a všeobecne prípravu pokrmov a nápojov. Pri tomto osvetlení dbajte na vyššiu svietivosť (350-400lx).


Osvetlenie kuchynského stola / ostrova:

Okrem funkčnosti musí spĺňať aj funkciu dizajnového doplnku. V prípade závesných lámp dbajte na to, aby svietidlá "zapadli" do dizajnu kuchyne.


Ambientné osvetlenie:

Úlohou ambientného osvetlenia je vytvorenie prostredia pre bezpečné pohybovanie sa v kuchyni, najmä v noci, kedy sú oči citlivejšie na intenzívne biele svetlo. Na tento účel sa často využívajú LED pásy skryté pod hornými skrinkami, či v sokli ostrova.



1,138 views

Recent Posts

See All
bottom of page