BYT PRE MILOVNÍKA TECHNA

Studio Perspektiv
Autori: Studio Perspektiv I Fotografie: BoysPlayNice I Plocha: 118 m² I Praha, Česká republika I 2019

Byt pre vyznávača techna zároveň začína novú etapu ateliéru Perspektiv. Architektov preslávili najmä komerčné projekty, predovšetkým cenami ovenčené návrhy kancelárií. Teraz sa Ján Antal a Martin Stára začínajú zameriavať aj na rezidenčné objekty a zakladajú odnož Perspektiv Living. Byt pre fanúšika techna jasne ukazuje, že pod ich rukami sa môže vyplniť aj to najnáročnejšie želanie. Stačí nájsť vhodnú perspektívu.


Exotickú dyhu strieda perforovaný kov. Tam, kde by ste hľadali pracovňu, je dídžejský pult. Stien je tu len minimum, priestorom sa pokojne môžete pretancovať. Tento byt je nespútaný – a presne tak si to majiteľ želal.


„Vedie medzinárodnú spoločnosť, hodne cestuje a má rád atmosféru dizajnových hotelov. I doma chcel mať pocit, ako keby bol na dovolenke,“ vysvetľujú architekti Ján Antal a Martin Stára zo studia Perspektiv. Cestovanie ide ruka v ruke so slobodou a tá priestoru spočiatku chýbala. Architekti preto najprv zásadne zmenili pôvodnú neprehľadnú dispozíciu, priestor zbavili prebytočných priečok a otvorili ho.


„Jednotlivé zóny a účely na seba plynule nadväzujú, miestnosti sú rozdelené len posuvnými sklenenými dverami. Aj tie sa však dajú zasunúť do vstavaných skríň a môžu celkom zmiznúť,“ opisujú. Funkciu priestoru tak nedefinujú steny, ale materiály. Kontinuitu architekti ešte podporili liatou sivou podlahou, ktorú použili na celej ploche bytu.


Práve otvorenosť a možnosť jednoducho meniť dispozície bytu pomocou posuvných dverí si cení investor najviac. „Vedel som, že pôjde o náročnú realizáciu, pretože som si prial veľmi atypické riešenie. Tam sa najviac ukázala pridaná hodnota práce architektov, ktorí dokázali nájsť inovatívne riešenie. Samému by mi nenapadlo celkom zmeniť pôdorys,“ hovorí.


Spojujúcim prvkom vo všetkých častiach bytu sú takisto industriálne doplnky a detaily. Studio Perspektiv pracovalo s drôtosklom, kovom, murivom natretým na bielo a tmavými panelmi. Do priestoru však architekti museli zakomponovať ešte jeden prvok: exotické drevo. „Klient si prial, aby sme v priestore použili netradičnú exotickú dyhu s výraznou kresbou. Nechali sme si preto spraviť skeny dreva a skladali sme vzor tak, aby naozaj vynikol,“ spomínajú Antal a Stára. Perforovaný posuvný plech, ktorý oddeľuje kúpeľňu od spálne, zasa vznikal podľa vzorky na košeli jedného z architektov.


Na majiteľovu veľkú vášeň, elektronickú hudbu, odkazuje nielen neónový nápis „I love techno“, ale aj stolček s potlačou z kolekcie Diesel pro Moroso, ktorý je v obývacej izbe. A hlavne: nájdete tu plne vybavené zázemie s dídžejským pultom. „Práve ten teraz v lete využívam najviac,“ smeje sa investor. Na byt totiž nadväzuje priestorná terasa, ktorá sa v okamihu dokáže premeniť na tanečnú plochu. A čo na atypický byt hovoria hostia? „Najskôr bývajú prekvapení, s takým priestorom sa totiž väčšinou ešte nestretli. Chvíľu si zvykajú, no potom sa vždy tešia, až budú môcť zasa prísť,“ hovorí majiteľ.


( © Studio Perspektiv)


193 views

Recent Posts

See All