top of page

ZAČÍNAME ŠTUDOVAŤ ARCHITEKTÚRU / DIZAJN

Takže ste sa rozhodli študovať architektúru alebo dizajn? Vynikajúca voľba! Určite ste počuli, že tieto štúdiá patria medzi tie náročnejšie. Je dobré vopred vedieť, na čo sa treba pripraviť a čomu venovať zvýšenú pozornosť.


Spravili sme pre vás malý prieskum medzi absolventmi FAD STU v Bratislave a zozbierali niekoľko rád a odporúčaní. V závere článku sa tiež pozrieme na zoznam vecí, ktoré by ste si mali zabezpečiť pred nástupom do školy. Spravte si čaj, posaďte sa a kľudne si robte poznámky :)

Čítajte, robte si research a učte sa


Prítomnosť na prednáškach a cvičeniach vám ani zďaleka nezaručí úspešné ukončenie štúdia. Hneď od začiatku sa treba pripraviť na to, že vo voľnom čase bude nutné rozširovať si svoje vedomosti pomocou samoštúdia. Naplňte svoj voľný čas čítaním dizajnérskych či architektonických časopisov a prehliadaním webov s prácami z celého sveta. Vytvorte si na Pintereste / Instagrame / v počítači priečinok, kam budete zhromažďovať všetko, čo vás zaujme a inšpiruje. Vznikne tak vaša vlastná osobitá knižnica, kam budete môcť kedykoľvek prísť po inšpiráciu. Stále sa snažte nasávať aktuálne informácie, sledujte trendy a novinky.



Obklopte sa tými správnymi ľuďmi


Začiatok štúdia na vysokej škole sa väčšinou nesie, ruka v ruke, s nasťahovaním sa na internát. Vznikajú tu prvé priateľstvá a pomaly sa stanete súčasťou kolektívu. Váš výkon môže výrazne ovplyvniť, ak sa obklopíte ľuďmi, ktorí majú rovnakú pracovnú etiku ako vy. Bohužiaľ, ak trávite čas s tými, ktorí vynechávajú prednášky a odkladajú všetko na poslednú chvíľu, postupne sa aj vy dostanete na podobnú úroveň. Pokúste sa preto začleniť do skupiny ľudí, ktorí sa vzájomne podporujú a k štúdiu sa stavajú zodpovedne.


Pospite si


Počas štúdia sme so spolužiakmi zažívali extrémy v podobe 60 hodín bez spánku. Ráno pred obhajobou sme sa nespoznávali, zo zrkadla na nás civeli obživlé mŕtvoly s kruhmi pod očami a výzorom 40tnika. Aj po rokoch sa prichytíme, ako agresívne vrčíme na každého, kto ruší náš pokojný spánok. Príliš neskoro sme si uvedomili, aký je dôležitý. Veľa ľudí si nahovára, že v noci sa im pracuje lepšie. Častokrát je za vyššou produktivitou ticho a pokoj a nie fakt, že je noc. Skúste sa počas dňa pripravovať na štúdium v knižnici alebo v študovni a pre svoju psychickú a fyzickú pohodu si každú noc radšej doprajte kvalitný spánok.


Naučte sa kresliť


Kreslenie je zručnosť, ktorou disponuje väčšina uchádzačov o štúdium dizajnu a architektúry. Na fakulte sa možno stretnete s pocitom, že nekreslíte dostatočne dobre oproti spolužiakom. Nezúfajte - všetci sa môžeme zlepšiť. Urobte si čas na tréning. Noste so sebou náčrtník a počas voľnej chvíle si precvičujte svoje skicovanie. Používajte ceruzky, perá, skúšajte rôzne štýly a médiá a hlavne sa nebojte experimentovať. Nikdy sa nestane aby ste ľutovali, že ste strávili kreslením “príliš veľa času”.



Naučte sa spravovať svoj čas


Time management je jedným z najdôležitejších aspektov každej profesionálnej aktivity. Ak dostanete zadanie, rozoberte si ho - poznačte si dátumy konzultácií a odovzdania a rozpíšte si úlohy, ktoré musíte splniť, aby ste úspešne dokončili svoj projekt. Vyhnete sa tak nepríjemnému ponocovaniu a stresu s ním spojeným. Na svojich projektoch začnite pracovať hneď, ako je to možné, neodkladajte ich na neskôr. Maximalizujte čas, ktorý máte k dispozícii na ich dokončenie. Ak zápasíte s neustálou prokrastináciou alebo time managementom, odporúčam túto knihu - Najprv zjedzte žabu - Brian Tracy. Je to krátke, ale užitočné čítanie.


Zájdite do knižnice


Google predstavuje skvelý spôsob, ako vyhľadávať informácie, ale neobstojí pri každom zadaní. Vysedávanie vo fakultnej knižnici sa môže zdať časovo náročné, no opak je často pravdou. Len si spočítajte, koľko hodín dokážete stráviť nad googlením tých správnych detailov.


Knižnica ponúka hneď niekoľko skvelých výhod. Prvou je, pochopiteľne, široké spektrum publikácií od lokálnych a zahraničných autorov, ktoré si môžete neobmedzene prezerať. Štúdium v priestoroch knižnice je efektívne, pretože vás nič nerozptyľuje. Takže zabudnite na stiahnutý obrázok krovu s popisom v ruštine, ktorý ste plánovali opajcovať na staviteľstvo. Veľa bodov zaň nedostanete a k téme sa takto nikdy nič nenaučíte. Nájdite si tú správnu literatúru v lokálnej knižnici a vrhnite sa na efektívne a rýchle samoštúdium.


Predstavte si, že je to vaše zamestnanie


Jedno z odporúčaní absolventov znie - stavajte sa k svojmu štúdiu tak, akoby bolo vašou prácou na plný úväzok. Žiadne vynechané prednášky, prespaté cviká a výhovorky. Týmto prístupom si zabezpečíte lepší time management a vytvoríte si skvelé návyky do budúcnosti.


Buďte aktívni


Vysoká škola ponúka mnoho spôsobov, ako sa zapojiť do života na fakulte. Pre väčšinu z vás budú nasledujúce roky predstavovať vaše posledné študentské časy. Vyťažte maximum z toho, čo Vám škola ponúka. Zapojte sa do organizovania prednášok či športových súťaží, pokúste sa získať miesto v študentskom parlamente alebo začnite publikovať v školskom časopise. Skvelou príležitosťou je Erasmus. Každá aktivita naviac vás obohatí o vzácne skúsenosti, nových priateľov a v neposlednom rade - vyzerá perfektne v životopise.


Naučte sa hovoriť na verejnosti


Počas štúdia, a neskôr aj počas vašej kariéry, sa budete musieť postaviť pred poslucháčov a predstaviť im svoju prácu. Všeobecne sa tomu nedá vyhnúť, takže bude skvelé, ak si na to začnete zvykať. Ak neviete ako na to, poobzerajte sa po rôznych kurzoch alebo seminároch, kde vás naučia ako správne prezentovať. Niektorí z vás sa narodili s prirodzeným talentom improvizácie, iných ničí stres. Dokonalosť však prichádza časom a hlavne tréningom.



Pracujte s kritikou

Práca v kreatívnom priemysle sa jednoducho musí stretávať s kritikou. Počas vašich štúdií nastane mnoho situácií, kedy budú vaše nápady kritizované alebo vám niekto odporučí, aby ste so svojim projektom začali odznova. Nikdy si to neberte osobne. Nezabudnite, že odvetvie dizajnu a architektúry je z veľkej časti subjektívne, čo má za následok, že každý bude mať na vašu prácu iný názor. Kritiku vyhľadávajte, diskutujte o nej, prijmite ju a poučte sa z nej. Konštruktívna kritika vám umožní stať sa lepším profesionálom. Objavte ju!


Dajte si pauzu od architektúry / dizajnu


Nech vás vaše štúdium akokoľvek baví, uistite sa, že si od neho dokážete dopriať pravidelný oddych. Ak sa niečomu venujete celé dni a noci, je veľmi jednoduché vyhorieť. Nájdite si záľuby, ktoré sa netýkajú vášho štúdia. Skvelou psychohygienou je šport alebo turistika, no pre dostatočný relax stačí zájsť aj na pivo či do kina.


Nevzdávajte sa


Toto štúdium nebude ani zďaleka jednoduché - ale o tom ste vedeli vopred. Pokračujte, usilovne pracujte, robte maximum a nevzdávajte sa.


“Must have“ pre nových študentov architektúry a dizajnu


Počas celého štúdia investujete nemalé peniaze do rôznych kreatívnych potrieb, materiálov na modely, ale aj do tlače a služieb. Kvôli tomu patrí štúdium architektúry a dizajnu medzi tie finančne náročnejšie. Pamätajte si, že nepotrebujete za každú cenu 130 kusovú sadu TOUCH fixiek a najväčší Faber Castell kufrík. V dobe Alzy a Zásielkovne si v prípade potreby objednáte všetko, čo budete potrebovať. Namiesto siahodlhého zoznamu vecí, ktoré v skutočnosti možno ani nevyužijete, vám tu zavesím niekoľko "must have" kúskov, s ktorými si vo väčšine prípadov pohodlne vystačíte.


Písacie potreby


Na začiatok sa uistite, že máte k dispozícii dobrý výber potrieb pre kreslenie a skicovanie. Okrem štandardných modrých písacích pier sa vám zídu farebné mikrofixky - medzi obľúbené patria napr. Stabilo. Využijete ich pri ručnom spracovávaní analýz alebo zadaní. Úplný základ predstavujú čierne mikrofixky s rôznou hrúbkou stopy (0.1, 0.3, 0.5 a 0.7 - napríklad Centropen, Faber Castell, Standardgraph...). Pre ultra presné rysovanie skvelo poslúžia technické perá zn. Rotring. Cena týchto pier je však oproti klasickým mikrofixkám niekoľkonásobne vyššia a hroty, ktoré si môžete osobitne dokúpiť, sú veľmi krehké. Stačí jeden nešťastný pád a hrot za 20 Eur môžete zahodiť. Ich kúpa je teda na zváženie. Podľa môjho názoru si po chvíli tréningu vystačíte aj s mikrofixkami.



Počas prípravy na konzultácie ateliérových prác sa vám hodia farebné dizajnérske fixky (Copic Sketch, Touch, Graph It...). Kroťte sa však pri výbere farieb. Odporúčam nakúpiť si základné odtiene - pre architektúru napríklad prírodné jemné farby akými sú šedá, hnedá, zelená, modrá a ich odtiene. Neodporúčam nákup lacných verzií z Wishu či Aliexpressu. Nie vždy sa k vám dostane kvalitný produkt.


Skicár


Môj obľúbený skicár bol z radu Moleskine. Sú to šikovné malé zápisníky s kvalitným papierom, ktoré ľahko strčíte do tašky. Koniec koncov vám ale poslúži akýkoľvek zápisník, do ktorého sa bude dať písať a kresliť.


Medzi nutné potreby radím aj pauzovací papier - slangovo nazývaný duplex. Kúpite ho v podobe rolky, na ktorej bude navinutý jemný transparentný papier. Jeho výhody objavíte najmä pri nekonečnom skicovaní a prerábaní projektov.


Prvé roky štúdia sa kladie veľký dôraz na kreslenie. Pre tento predmet si pripravte papierovú pásku, uhlíky, ceruzky a skicár >A4.





Pravítka


Roztrasené čiary kreslené voľnou rukou nikdy nevyjdú z módy, no na predmetoch ako je staviteľstvo či deskriptívna geometria si bez pravítka neporadíte. Už od začiatku odporúčam investovať do profesionálneho hliníkového pravítka, ktoré je ťažšie ako to plastové. Vďaka jeho váhe je menej pravdepodobné, že sa vám počas rysovania pohne. Po troch hodinách krvopotného rysovania výkresu schodiska znamená jedna krivá čiara krutý nový začiatok. A to nechcete.


Pomôcky na modelovanie


Najmä dizajnéri si počas prvých rokov užijú kreatívne hodiny modelovania. Na tento predmet absolventi radia zohnať si nástroje vhodné na modelovanie z hliny - špachtle, nožíky a pod. Za pár Eur si kúpite sadu základných nástrojov.


Moje postrehy


Na záver pridám pár subjektívnych postrehov. Architektom sa na staviteľstvo (najmä na skúšky) hodí prenosná drevená rysovacia doska formátu cca. 70x50 cm a príložník. Tieto pomôcky po niekoľkých rokoch štúdia stratia svoju funkciu. Skúste sa poobzerať po použitých kusoch z druhej ruky. Ušetríte a pomôžete študentom na druhom stupni zbaviť sa (pre nich) nepotrebných vecí. Mňa stála doska asi 7 Eur a vyrobil mi ju spolužiačkin otec - stolár.


Nech sa budete akokoľvek snažiť, môže sa vám stať, že niektoré zadania nebudete stíhať dokončiť ani deň pred odovzdaním. Pol hodinu pred cvičením tak nastane vo fakultnej tlačiarni úplný chaos, keď sa 38 ľudí dovalí s USBčkom v ruke a bude si chcieť vytlačiť svoje zadanie, alebo v horšom prípade celé portfólio. Aby ste sa vyhli problémom, bolo by na nezaplatenie mať k dispozícii vlastnú A3 tlačiareň. Dnes už tieto tlačiarne nestoja tak veľa, aby ste sa na ne nemohli poskladať s niekoľkými spolužiakmi.


V prvom ročníku sa od vás na mnohých fakultách očakáva, že budete kresliť prevažne ručne. Aj napriek tomu by som hneď na úvod rozhodne investovala do kvalitného notebooku (ideálny by bol kvalitný stolový počítač a ľahký notebook strednej triedy vhodný na prenášanie). Aj keď sa to od vás zo začiatku nevyžaduje, venujte čas 3D programom a naberajte zručnosti v tvorbe vizualizácií. Nesmierne vám to uľahčí prácu v budúcnosti.


Ak je ešte niečo, čo by vás k tejto téme zaujímalo, prihláste sa na náš portál a nechajte svoje postrehy v komentároch pod článkom.

1,145 views

Recent Posts

See All
bottom of page